Kako objaviti knjigu?

od strane | јан 20, 2024 | Book blog

Kako objaviti knjigu, pitanje koje mnogima, a pogotovu onima koji po prvi put razmišljaju na ovu temu, deluje kao bauk.

Nije tako, ali bitno je da razmotrite par važnih stvari, pa da krenemo:

 

Kako objaviti knjigu?

Zaštitite svoje delo pre nego što objavite knjigu!

Knjigu je veoma lako objaviti i odštampati, ali prvi i osnovni zadatak pre nego što ikome pošaljete svoj rukopis, jeste da zaštitite svoje delo.

Postoji više opcija kako to možete da uradite.

Najjeftinija opcija je da odštampate svoje delo u nekoj štampariji ili fotokopirnici, zatim odete do pošte i to sami sebi pošaljete preporučenom pošiljkom.

Zvuči ludo, zar ne?

Verovatno će vas tako i gledati u pošti, neki će čak pokušati i da vas od toga odvrate, ali nije nemoguće.

 

Šta time postižete?

Na taj način vi ste se osigurali prvom štampom, koja je, ne daj Bože da dođe do nekog sudskog spora i dokazivanja plagijata, validan dokaz, ali samo u slučaju da taj paket niste otvorili ili oštetili broj pošiljke pod kojim je ta pošiljka zavedena u pošti.

Ugovor je obavezan PRE nego što objavite knjigu!

Ne budite naivni!

Ako ne na ovaj, ljudi, pogotovo oni kojima je cilj da zarade na vama ne i da vam pomognu u ostvarivanju vaših snova, pokušaće na neki drugi način da vas prevare.

Bez ugovora, nikome ne dajete pravo na štampu vašeg dela i dobro razmotrite koja su još prava izdavača navedena u tom ugovoru i na koji način on može da ih ostavri.

 

 

Ovo su dve najbitnije stvari pre početka štampe knjige!

Zbog čega je to toliko bitno?

Kada uđete u taj svet, kad prođe neko vreme i shvatite na koji način sve to funkcioniše, shvatićete i šta se sve radi.

Izdavač, tako, može da štampa vaše knjige kada hoće, koliko hoće i da ih isto tako i prodaje, a da vi, čak i na zahtev upućen njemu, ne dobijate tačne informacije o vašim knjigama. Često, ako neke informacije i dobijete, one ne budu potkrepljene ni jednim prateći dokumentom koji bi te informacije učinio validnim.

U tom slučaju vi nemate nikakvu kontrolu nad vašim delom osim što se ono naziva vašim.

Možda je skupo, ali bolje platiti dobrog advokata odmah na početku nego ga angažovati kasnije, što je daleko, daleko  skuplje.

Šta obuhvata cena štampanja knjige?

Cena kompletnne štampe trebalo bi da sadrži cenu za:

– Štampa po komadu,
– Katalogizaciju,
– Prelom i pripremu,
– Grafičko rešenje,
– Lekturu,

– Korekturu.

Sam proces slanja i štampanja nije toliko komplikovan koliko stresan u tom samom išćekivanju da svoju „bebicu“ držite u rukama.

Pronađete aktuelne izdavače, uvek imate one veće i one manje, raspitate se o uslovima i cenama štampe, pošaljete svoj rukopis i čekate odgovor sa konkretnom ponudom za vaš rad.

Kada potvrdite, trebalo bi i da vam pošalju ugovor, no to često nije praksa, a slatkorečivost i prijateljski odnos nisu garancija da se sutra nećete pokajati što ste nekome verovali na reč.

 

0 Comments